Ve dnech 19. -21. dubna 2024 se konal 17. ročník mezinárodní geodetické soutěže IG5, kterou tentokrát organizovala Stredná priemyselná škola stavebná ve slovenské Nitře. Soutěže se zúčastnilo 21 škol z České republiky (9 škol), Slovenské republiky (8 škol) a Maďarska (4 školy).

V pátek proběhla prohlídka historické části města Nitry a slavnostní zahájení soutěže v Župním domě.

V sobotu odstartovalo na šestnáctikilometrovou trať z obce Topoľčianky 39 smíšených tříčlenných družstev, které se musela poprat nejen s plněním praktických úloh (výpočet výměry, centrace a horizontace přístroje na čas, výpočet převýšení při nivelaci, trigonometrické určení výšky a slepá mapa Evropy), ale hlavně s opravdu aprílovým počasím. Celou trasu se soutěžící navigovali pomocí GPS přístroje.

Naši školu reprezentovalo družstvo A ve složení: Pavel Červeňák (G4), Ondřej Škubica (G4) a Karolína Králová (S2.B), které vybojovalo v kategorii A (přesnost a rychlost) krásné 4. místo a v kategorii B (geodetická přesnost) 6. místo. Družstvo B ve složení Štěpán Novák (G4), Radim Formánek (G3) a Alžběta Pisková (G2) se umístilo na pěkném 10. místě v kategorii A a na 14. místě v kategorii B.

Poděkování patří sponzorům za finanční podporu a to: Ing. Jiřímu Slámovi, firmě PRIMIS, firmě Metrostav a Spolku rodičů a přátel školy při SPŠ stavební Brno, bez jejichž pomoci bychom se soutěže nemohli zúčastnit.

Blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci SPŠ stavební Brno.