Dne 21. 9. 2023 proběhla konference Geomatika 2023, jejímž organizátorem je Asociace podnikatelů v geomatice, jejíž jsme jako škola přidruženým členem. V dopoledních hodinách se konala valná hromada a v odpoledních pak proběhla konference, které jsme se aktivně zúčastnili. Nosnými tématy byla nově vzniklá Česká komora zeměměřičů, Digitální technická mapa a Oborové vzdělávání.

Rok 2023 je pro geodety, zeměměřiče, nebo také geomatiky (všechna označení směřují ke stejné profesi) přelomový především díky vzniku České komory zeměměřičů jako profesní samosprávy ze zákona s povinným členstvím pro všechny autorizované zeměměřické inženýry (podle dřívější právní úpravy úředně oprávněné zeměměřické inženýry). ČKZ vznikla ke dni 1. 7. 2023, následovalo jmenování přípravného výboru předsedou ČÚZK, který, jak už název napovídá, připravuje ve spolupráci s advokátní kanceláří vnitřní předpisy a řády. Ustavující sněm ČKZ proběhne 11. 12. 2023.

K významným hostům konference se zařadil Ing. Karel Večeře (předseda ČÚZK), Ing. Miroslav Balatka (Senát ČR – povoláním zeměměřič), Ing. Ivo Hanzl (Přípravný výbor ČKZ), Ing. Žanet Hadžíč (Ministerstvo pro místní rozvoj), Ing. Karel Štencel (ČÚZK), Mgr. Jiří Čtyroký, Ph.D. (IPR Praha), Ing. Marie Smejkalová (Kraj Vysočina) a Ing. Zbyněk Kugler (APG).

Speciálním zahraničním hostem konference byl Frederic Mortier, který zastupoval jednak nově ustanovenou komoru zeměměřičů v Belgii a také mezinárodní organizaci přidruženou k FIG, CLGE Council of European Geodetic Surveyors.

Závěr konference patřil Strategii výuky geomatiky v ČR, do které jsme vedle Ing. Martina Hrdličky a doc. Ing. Václava Čady, CSc. ze ZČU Plzeň také aktivně přispěli. Hlavní myšlenkou našeho příspěvku byla motivace ke zlepšení společenského postavení geodeta a zvýšení jeho prestiže, navrženy byly různá řešení a způsoby, jak oslovit nejen laickou veřejnost, ale třeba i děti. Doufáme, že nadšení, které po příspěvku zavládlo, brzy přinese ovoce.

Více informací najdete zde.