Studenti třetích a čtvrtých ročníků strávili jeden ze slunných zářijových týdnů v Anglii, kam se vydali na studijně-poznávací pobyt.

Ubytovaní jsme byli v hostitelských rodinách na předměstí Londýna v části Twickenham, kterému se přezdívá „domov anglického ragby“. Právě u místního obrovského ragbyového stadionu se studenti každé ráno sešli, aby odtud spolu pokračovali do školy, kde probíhala dopolední výuka. Zde se rozdělili do tří skupin a každé z nich se věnoval jeden učitel nebo učitelka. Během různých společných aktivit vedených rodilými mluvčími mohli studenti pracovat na svých jazykových dovednostech, především na konverzaci v angličtině a na porozumění britskému přízvuku. Někteří učitelé se zároveň projevili jako zdatní průvodci Londýnem, a tak studenti dostali spoustu tipů na zajímavá místa, jiní zase předávali nadšení z ragby – nejeden student nakonec odjížděl domů s novým ragbyovým míčem. Odpoledne pak patřila výletům.

První den jsme odstartovali u nultého poledníku v Greenwichi, odkud jsme se přeplavili lodí po Temži do centra Londýna. Sledovali jsme výměnu stráží u Buckinghamského paláce, prohlédli si Big Ben, najedli se v Chinatown a nakonec vše zkontrolovali ještě z výšky během jízdy na London Eye. Také druhý den jsme strávili v Londýně, studenti si stihli nakoupit na Oxford Street a odpočinout v Hyde Parku. Třetí den patřil univerzitnímu městu Oxford a prohlídce koleje Christ Church, jejíž kouzelné interiéry známe z filmů o Harrym Potterovi. Další z výletů nás přiblížil k britské královské rodině, když jsme měli možnost si zblízka prohlédnout její rezidenci, hrad Windsor. Studenti pak prozkoumali i zbytek malebného města a prošli se k prestižní škole Eton, kde studovala řada britských premiérů i princové William a Harry. Pobyt jsme zakončili v živém přímořském městě Brighton, jehož pláž zlákala několik otužilců ke koupání. Kromě pláže jsme navštívili akvárium Sea Life a honosný orientální palác Royal Pavilion, který sloužil jako letní královská rezidence.

Během pobytu se studenti nejen naučili zase o něco lépe anglicky, ale především si mohli ověřit, že se dokážou během cestování po světě bez problému domluvit. Doufáme, že se díky tomu budou sebevědomě pouštět do dalších cest i studia cizích jazyků, a všem děkujeme za příjemný výlet.

Mgr. et Mgr. Eliška Bencová