Před koncem školního roku stihli studenti prvních a druhých ročníků SPŠ stavební vycestovat na týdenní studijně-poznávací pobyt do jihozápadní Anglie.

Cesta autobusem do přímořského města Bournemouth v hrabství Dorset byla sice náročná, projeli jsme přes Německo a Belgii až do francouzského přístavu Calais, kde jsme se nalodili na trajekt, ale v Doveru nás přivítalo krásné počasí, které vydrželo po celou dobu našeho pobytu a tak náš školní zájezd měl opravdu letní atmosféru.

Studenti se účastnili dopolední výuky v jazykové škole, do které buď docházeli z hostitelských rodin pěšky, nebo studenty svážel náš autobus z meeting pointů po celé residenční oblasti. Výuka probíhala ve třech učebnách ve dvou 1,5 hodinových blocích denně. O přestávce měli studenti možnost relaxovat na terásce nebo u stolního fotbálku ve společenských místnostech. Skupiny žáků byly rozděleny podle jazykové úrovně a během lekcí všichni pracovali na zlepšení jazykových kompetencích – mluvení, psaní, čtení i porozumění, snažili se také zvyknout na britský přízvuk rodilých mluvčí. Náplní hodin angličtiny byly kulturní zajímavosti, festivaly a reálie anglicky mluvících zemí, které na prezentacích studenti také poslední den předvedli.

V poznávací části zájezdu jsme kombinovali výlety vždy s malým osobním volnem studentů, které využívali jak k nákupům, tak ke koupání v moři, nebo objevování okolí a hlavně, co je důležité, používali aktivně anglický jazyk v reálných situacích i mimo konverzace v hostitelských rodinách.

V odpoledních hodinách jsme navštívili třeba romantickou zříceninu Corfe Castle, poznali jsme jurské pobřeží v zálivu Lulworth Cove a vykoupali se na krásné oblázkové pláži přímo u skalní brány Durdle Door. Společnou fotku od nejslavnějšího megalitického monumentu u Stonehenge máme také! Ve městě Salisbury jsme koukli na gotickou katedrálu s nejvyšší kostelní věží v Británii a Londýn jsme nejdřív prozkoumali z Uber boatu – plavbou po Temži. V centru jsme viděli Big Ben, Buckingham Palace, Westminster Abbey, třídu Whitehall, náměstí Trafalgar Square, Piccadilly Circus i Leicester Square. V čínské čtvrti pak už zbyl čas na zakoupení něčeho dobrého a pomalý návrat k O2 aréně odkud jsme se vydali na cestu domů.

Všem studentům děkujeme za bezproblémový průběh a věříme, že zážitky z cest je budou motivovat ke studiu angličtiny a poznávání světa.

Mgr. Kateřina Pešáková