V rámci spolupráce s FAST VUT v Brně se naše škola zapojila do projektu folding@home, který v současné době pomáhá v boji proti Covid19 simulacemi proteinů. Nyní nevyužité počítače z našich učeben jsme poskytli vědcům ze Stanford University, kteří analyzují strukturu proteinů, jež viru umožní vstup do buňky. Simulace chování samotného proteinu totiž může významnou měrou přispět k vývoji léku proti Covid19. Díky projektu se již podařilo vytvořit 3D model klíčového proteinu.

Ve folding@home je nyní téměř 1 milion uživatelů aktivně přispívajících svojí výpočetní kapacitou. Výkon projektu je tak obrovský, že převyšuje výkon všech superpočítačů. Tým folding@vut.fast, k němuž jsme se se svými nejvýkonnějšími počítači připojili – 27 počítačů, resp. 341 procesorových jednotek – patří ke 3% nejlepších týmů na světě.

Samotný projekt vznikl před dvaceti lety na Stanford University, přičemž od počátku sloužil ke studiu proteinů. Před objevením koronaviru se projekt věnoval studiu pro boj s nemocemi jako jsou Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo některé druhy rakovin. V době pandemie má koronavirus naprostou prioritu.